Pozvánka GASK

Milí přátelé GASK,

nový rok je tady a s jeho příchodem i výstavní program naší galerie, který je i tentokrát pestrý, takže je rozhodně na co se těšit. Co nás v roce 2023 čeká?

GASK představí díla čtyř významných osobností české umělecké scény 20. a 21. století. 1. dubna otevře GASK novou sezonu výstavou ostravského umělce Jiřího Surůvky s názvem Strůjci války. Následovat bude výstava v česko-polské spolupráci Necenzurováno, která prezentuje polské nezávislé umění 80. let 20. století. V druhé části roku představí GASK méně známou část díla Františka Kupky – ve výstavě Knihomol. Konec roku uzavře expozice s názvem Stanislav Podhrázský a přátelé, uspořádaná k odloženému stému výročí jeho narození. Těšit se můžete také na další aktéry české umělecké scény nebo 5. ročník festivalu A Day of Sound. GASK zároveň ve spolupráci s Římskokatolickou farností Kutná Hora – Sedlec spolupořádá projekt Santini. V dramaturgii GASK nebudou chybět ani každoroční design markety JARO-DESIGN-GASK dne 22. dubna 2023 a ADVENT-DESIGN-GASK dne 3. prosince 2023.

https://gask.cz/2023/01/co-ceka-gask-v-roce-2023/

Nový rok zahajujeme také prodloužením otvírací doby zahrad. Ty jsou nově otevřeny v čase od 7:00 do 21:00. Věříme, že tím vycházíme vstříc nejen těm, co si chtějí užít pobyt v zahradách naší galerie delší dobu, ale také těm, kterým tento krok zjednoduší ranní cestu do práce nebo do školy.

Zajímavý doprovodný program je připraven již na leden.

  • V sobotu 14. 1. můžete navštívit komentovanou prohlídku instalace Sběratel Roberta V. Nováka (od 14:30).
  • Pro rodiny s dětmi si naše Lektorské centrum připravilo výtvarnou dílnu s názvem TAK TROCHU JINÁ KRAJINA, která se pojí ke stálé expozici GASK a dílu Karla Malicha, a to na středu 18. 1. od 10:30.
  • O týden později, ve středu 25. 1. od 15:00, se můžete těšit na vernisáž výstavy děl dětí z ne/kroužku.

Srdečně Vás zveme také na křest katalogu k výstavě sester Válových Cesta předurčena osudem a doprovodný program v sobotu 28. 1.! Součástí programu bude:

15.00 Komentovaná prohlídka výstavy Šárky Trčkové Tajnosti s kurátorkou Vandou Skálovou

16.00 Komentovaná prohlídka výstavy Libora Lípy Obyčejné věci s kurátorkou Veronikou Marešovou

16.30 Komentovaná prohlídka výstavy Cesta předurčena osudem – Květa a Jitka Válovy s kurátorem Richardem Drurym (kapacita na tuto akci je již naplněna)

18.00 Křest katalogu k výstavě Cesta předurčena osudem – Květa a Jitka Válovy a uvedení knihy Marcely Pecháčkové Jitka Válová: „Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě.“

Podrobnosti o všech akcích najdete https://gask.cz/vsechny-akce/.

V neposlední řadě bychom Vás rádi pozvali na výstavu Evropa multimediálního umělce a dlouholetého pedagoga Svatopluka Klimeše do Dusíkova divadla v Čáslavi, která bude slavnostně zahájena v pátek 13. 1. od 18:00. Výstava se tentokrát vztahuje k místu, jehož srdcem se cítíme být. Hlavní a jedinečný autorův výrazový prostředek, oheň, mění strukturu a zanechává stopu v měnícím se procesu transformace. V obrazech vytvořených popelem a propalováním je vyjádřen umělcův zájem o osud lidstva, stopy jeho minulosti, ale i o přítomný okamžik a očekávání budoucnosti.

Nechte se (s)vést uměním a užijte si krásný leden!

Tým GASK

GALERIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE  (GASK) V KUTNÉ HOŘE

Barborská 51-53, 284 01 Kutná Hora

www.gask.cz

otevřeno: úterý – neděle: 10 – 18 hodin