ZÁJEZD DO Rájce – Jestřebí a Blanska 1.3.2023

Státní zámek Rájec nad Svitavou aneb ,,Rájecké kamélie” a zámecké skleníky. Zámek se může chlubit jedinečnou sbírkou kaméliových keřů a zámeckým zahradnictvím se skleníky, přístupnými pro veřejnost vždy v únoru a v březnu, v době květu kamélií. Letos jsou vystaveny kamélie v prvním patře zámku, kde se nachází nově otevřené soukromé obytné apartmány a hostinské pokoje z poloviny 19. století. Okruh představuje soukromé ložnice, salony, rodinnou jídelnu nebo unikátní klenotnici.       

Zámecké zahradnictví. Kromě péče o zámecký park a květinovou výzdobu interiéru zámku se zámečtí zahradníci specializují na pěstování kamélií.

Restaurace Zámecká sýpka se nachází nedaleko městského centra přímo v zámeckém parku.

Zámek Blansko – Muzeum Blanenska. V renesančním zámku v Blansku je umístěno Muzeum Blanenska. Muzeum Blanenska se stejně jako jeho předchůdci zaměřuje především na historii výroby blanenské umělecké litiny, pravěk a archeologii Blanenska a dějiny výzkumu Moravského krasu.  

Dřevěný kostel sv. Paraskivy. Dřevěný kostelík sv. Paraskivy je jedním ze šesti dřevěných kostelíků převezených z Podkarpatské Rusi do tehdejšího Československa. S historií kostelíka nás poutavě seznámil průvodce pan Ing. Josef Řádek, za což mu ještě jednou děkujeme.