Výlet do Moravského Krumlova a do Ivančic

Zájezd do Moravského Krumlova na zámek, kde je vytaven cyklus 20 monumentálních obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů, Moravanů a Slezanů a do blízkých Ivančic, rodiště Vladimíta Menšíka, se vydařil.

Polovinu pláten Mucha věnoval historii českého národa – dějinám, náboženství a kultuře; a druhou polovinu zasvětil Slovanům a všeslovanským výjevům. Restaurátoři i kurátoři připravovali výstavu tak, aby na sebe jednotlivá plátna navazovala. Celá epopej začíná výjevem Slované v pravlasti a přes zavední slovanské liturgie, bratrskou školu v Ivančicích a zrušení nevolnictví na Rusi pokračuje kázáním Jana Husa v Betlémské kapli, Petrem Chelčickým a Janem Amosem Komenským až k bitvě na Vítkově, Jiřímu z Poděbrad, caru Simeonomi a finálnímu obrazu Apoteóza z dějin Slovanstva.

Obrazy o rozměrech několika metrů je lepší si prohlížet jako jednotnou plochu, ze které po čase jednotlivé výjevy vyvstávají. Na detaily je třeba se soutředit postupně. Cyklus obrazů maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let. Sedm největších pláten měří 8,1 metru krát 6,1 metru. Alfons Mucha také uměl bravurně využít hry světla a odstínů barev, které člověk na první pohled nemusí vnímat. Epopej na zámku v Moravském Krumlově zůstane až do roku 2026, do té doby by měla Praha vybudovat důstojné místo pro umístění těchto pláten, jak si přál jejich autor, Alfons Mucha. Ten daroval hlavnímu městu své obrazy s podmínku, že pro epopej postaví vlastní galerii. Od roku 1928 se to však dosud nestalo. Plátna budou pravděpodobně vystavena v paláci Savarin, kde vznikají speciální výstavní prostory pro tato vzácná plátna.

V Ivančicích jsme navštívili expozici známého českého herce Vladimíra Menšíka můžete, umělcově rodném městě. Životopisná expozice představuje rodinné fotografie, množství fotografií z filmů, hercovo oblečení a osobní potřeby nebo třeba sádrový odlitek jeho hlavy ze seriálu Létající Čestmír. Expozice byla otevřena 9. října 1999 k nedožitým 70. narozeninám umělce a od roku 2003 je umístěna v Ivančicích, v prostorách historické budovy staré radnice na Palackého náměstí, spolu s památníkem Alfonse Muchy. Je sestavena z osobních věcí, rodinných fotografií, dokumentů, fotografií z mnoha filmů, ve kterých známý herec účinkoval. Po celou dobu prohlídky nás provází hlas tohoto nezapomenutelného komika, baviče, konferenciéra a především skvělého herce.

Autoři fotografií jsou pan Dušan Gažík a paní Iva Kupecká.